Jadłospis

PRODUKTY, KTÓRE OBOWIĄZKOWO MUSIMY UMIEŚCIĆ W JADŁOSPISIE:

• warzywa i/lub owoce w każdym posiłku. Są cennym źródłem witamin i składników mineralnych oraz błonnika. Warzywa i owoce różnią się między sobą składem i wartością odżywczą aby dostarczyć organizmowi wszystkich składników pokarmowych będziemy używać różnobarwnych warzyw i owoców.

• każdego dnia podajemy przynajmniej dwie porcje mleka lub produktów mlecznych Mleko i jego przetwory są dobrym źródłem wapnia, który odpowiada za prawidłowe kształtowanie i wzrost kości oraz zębów. Mleko jest też źródłem pełnowartościowego białka, składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu oraz witamin z grupy B.

• posiłki muszą zawierać produkty zbożowe lub ziemniaki zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia. W przedszkolu używamy głównie pieczywo i kasze pełnoziarniste

• mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych – te produkty stosujemy wymiennie dążymy do zwiększenia udziału roślin strączkowych w diecie. Co najmniej raz w tygodniu podajemy porcję ryby które są niezbędne w diecie dzieci głównie ze względu na nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, czy cenne źródło jodu

• tłuszcze do sałatek stosujemy olej lniany świeżo tłoczony lub oliwę z oliwek, do smażenia dodajemy olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia. Smażone produkty podajemy dzieciom maksymalnie dwa razy w tygodniu. Staramy się aby w diecie dzieci były też orzechy

• dużą uwagę przykładamy na jakość produktów które używamy przygotowując posiłki. Wszystkie produkty są naturalne bez sztucznych dodatków i konserwantów.

• napoje przygotowujemy na miejscu, czasami podajemy lemoniady, kisiele, świeże soki samodzielnie wyciskane wyciskarką wolnoobrotową

• posiłki serwujemy tak żeby dzieci uczyły się samodzielnego jedzenia i dobierania odpowiednich składników np. szwedzki stół

• dużą uwagę przykładamy też do kaloryczności odpowiedniej ilości białka, tłuszczów i węglowodanów oraz witamin i mikroelementów

Zapewniamy świeże zdrowe, odpowiednio zbilansowane posiłki, mając oczywiście na uwadze ulubione potrawy dzieci. Dobro dzieci jest naszym priorytetem.

Bardzo ważne. Dzieci spędzają w przedszkolu znaczną część dnia zatem zapewnienie im odpowiednich posiłków w tym czasie jest bardzo istotne dla ich samopoczucia, chęci do zabawy i nauki – najprościej mówiąc dla ich zdrowia. Bardzo istotne jest zapewnienie dzieciom takich posiłków, które będą wartościowe odżywczo, a nie tylko będą zaspokajały głód i preferencje smakowe. Okres dzieciństwa to także czas kształtowania nawyków żywieniowych a coraz więcej badań pokazuje, że nawyki kształtujące się i utrwalające w okresie dzieciństwa i młodości trudno zmienić w okresie dorosłym. Posiłki podawane w przedszkolu mają wartość nie tylko odżywczą ale też edukacyjną. Dziecko obserwując prawidłowo skomponowane posiłki uczą się jak wygląda wzorcowy obiad

Moje dziecko tego nie zje … Dzieci lepiej tolerują nowe produkty, jeśli wcześniej proponowano im je co najmniej 8 razy (źródło: https://ncez.pzh.gov.pl) Dlatego nowe produkty należy podawać regularnie i w różnych formach. Dzieci które już wzbogaciły swoją dietę o nowe elementy, chętniej i szybciej będą sięgały po kolejne nowości. Ich dieta będzie różnorodna i lepiej zbilansowana. Warto zwrócić uwagę na aspekt środowiskowy – w grupie rówieśników dzieci mogą chętniej sięgać po nowe produkty, widząc jak spożywają je koledzy z grupy czy nauczyciele.

Pobierz

Przedszkole Samorządowe Nr 82 "Stumilowy Las"
w Białymstoku
ul. Zbigniewa Herberta 63
15-779 Białystok
tel: 85 688 32 87
      509 549 497

e-mail: ps82@um.bialystok.pl
Powrót na początek strony